Zoals je weet ben ik nogal fan van EFT

Een blog over signalen in je relatie die dringend aandacht behoeven.

Zoals je weet ben ik nogal fan van EFT (Emotionally Focussed Therapy), een vorm van relatietherapie.
Hier vind je mijn aanbod, aanstaande Houd me vast-Programma’s

Zoals je ook weet, denken veel stellen aan scheiden, terwijl ze m.i. niet de echte oorzaak kennen van hun moeizaam GEWORDEN relatie.
Het vuur was er aanvankelijk toch? Wat is er toch gebeurd dat de relatie niet meer vlamt? “Wij zijn uit elkaar gegroeid, we begrijpen elkaar niet, hij/zij is gewoon veranderd, hij is altijd weg ..” Ja, dat zijn gevolgen, maar geen oorzaak!
EFT is gebaseerd op ‘veilige hechting’ waar ieder mens behoefte aan heeft. Het ‘kan ik echt op je rekenen als het heel moeilijk is voor mij’, is op enig moment onbeantwoord gebleven, met als gevolg paniek. Er iets gebeurd dat een partner angstig, verdrietig of beschaamd maakt. Dat zijn de primaire emoties. Meestal is dat niet wat we te zien en te horen krijgen!! Boosheid, is vaak de zichtbare (secundaire) emotie die uitloopt op discussies, frustratie, vermijding.  Door inzicht in wat er echt gaande is, kunnen partners elkaar weer net zo leren kennen, als toen. Beter vaak nog. Weer in verbinding komen! Daar is geen scheiding voor nodig!
Hou me vast

Ben jij nog verliefd op je partner of ben je verliefd op de persoon die hij/zij was?
Is jouw relatie ook mager, gespannen of tenminste niet vervullend?
Hier zijn belangrijke signalen die ik van verschillende sites heb samengevoegd:

Je probeert je partner te veranderen
Je blijft maar excuses verzinnen voor het gedrag van je partner en probeert hem steeds te verbeteren. Dat heeft geen zin. Je bent verliefd geworden op de persoon en niet op zijn potentieel.

Klagen en kritiek
Jullie klagen en hebben ruzietjes over dezelfde dingen, steeds maar weer.
Sinds kort heeft je partner op vrijwel alles wat je doet kritiek. Onnodige en harde kritiek. Als de ander deze kritiek ook gaat uiten in het bijzijn van anderen, zouden er grote alarmbellen moeten afgaan.

Of er zijn juist geen discussies en misverstanden
Je beseft dat je partner al een flinke tijd iedere vorm van discussie uit alle macht probeert te vermijden. Erger nog: er wordt geen enkele moeite meer gedaan om misverstanden of onbegrip tussen jullie uit de weg te ruimen, terwijl dat tot voor kort wel gedaan werd. De ander reageert onverschillig over misverstanden of onbegrip tussen jullie.

Zwijgzaam
Binnen een vaste relatie moet er ruimte zijn voor de partners om alleen te kunnen zijn. Maar je beseft dat de ander eigenlijk niets anders meer doet dan alleen willen zijn. De ander zondert zich steeds af en erger nog: de ander is bijzonder zwijgzaam. De ander deelt zijn (of haar) leven niet meer met je. Op vragen wat er aan de hand is, krijg je nietszeggende antwoorden.

Samen leuke dingen doen
Je beseft plotseling dat het heel lang geleden is geweest dat jullie samen leuke dingen deden: weekendjes weg, uit eten gaan, samen met vrienden op stap, enz. Terwijl jullie vroeger geregeld samen leuke dingen deden, komt je partner tegenwoordig met allerlei smoesjes aanzetten om maar niet samen met jou op stap te hoeven.

Liefde
Je partner vertelt je al lange tijd niet meer: ”Ik houd van je.” Ook zoekt je partner je niet meer op in bed, wil niet meer met je knuffelen en geeft je amper nog een zoen. Als jij vraagt of de ander nog van je houdt, wordt er onverschillig gereageerd, wordt er weggekeken of het onderwerp wordt veranderd.

Seks en intimiteit
Jullie hebben misschien nog wel seks met elkaar, maar het is gewoon anders. Niet synchroon, niet ontspannen, eerder kortdurend, gericht op een orgasme. Je vraagt je steeds meer af of dit is wat je wilt. Seks wordt meer een doel dan een behoefte die voortkomt uit wederzijdse aantrekkingskracht. Uiteindelijk kwijnt de liefdevolle seks weg en stopt.

Toekomst
Je beseft dat de ander het al een flinke tijd niet met je over de toekomst heeft gehad. Dat, terwijl tot voor kort er wel regelmatig over de toekomst werd gepraat. De toekomst van jullie relatie. Erger nog: als jij tegenwoordig het onderwerp aansnijdt, verandert de ander snel van onderwerp, geeft ontwijkende antwoorden en vermijdt iedere actie om samen aan de toekomst te werken. Er is geen sprake van een investering in de toekomst: de ander wil geen beslissingen meer nemen en heeft geen enkele toekomstdroom met jou.

En dan nog wat losse woorden:
Verdrietig, gespannen, frustratie, van huis willen zijn, vreemdgaan, je partner negeren, irritatie, vaker dingen alleen willen doen, dreigen weg te gaan,

Hoe is de communicatie tussen jullie? Weet je echt wat je partner denkt en voelt? Of denk je het alleen maar te weten? Heb je er bewust of onbewust voor gekozen om de I'm not telling youwaarschuwingssignalen te negeren?

Let op:
Het kan zijn dat je partner niet goed in zijn vel zit. Je partner kan veel te maken hebben met stress of misschien depressieve trekjes vertonen. Houd hem of haar goed in de gaten als je vermoedt dat de redenen van het veranderde gedrag wel eens een medische oorzaak kan hebben.

Bronnen:
http://www.lifecoachphil.com/ik_hou_van_je.html

http://www.welingelichtekringen.nl/liefde-2/481617/6-signalen-waaruit-blijkt-dat-het-tijd-is-om-je-relatie-te-beeindigen.html

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/relatie-en-huwelijk/68151-tekenen-en-signalen-van-een-aankomende-relatiebreuk.html

Geef een reactie