The Work van Byron Katie

Loving what is

Steeds vaker gebruik ik (onderdelen van) The Work, zoals De  vier vragen + de omkering, mijn zaken – jouw zaken, als onderdeel van coaching.
Dit geweldige zelf-onderzoek geeft rust.

Als je (heel) boos bent op iemand, frustratie voelt over een gebeurtenis, sputtert tegen de situatie waar je in zit, dan zou ik je heel graag met The Work willen laten kennismaken.
The Work heeft mij enorm verrijkt. Het gedachtengoed is voortdurend actief in mij.

Regelmatig stel ik de vraag Is het waar?
En soms keer die uitspraak eens om?
Wie er mee bekend is zal het herkennen. Ik ga niet ongevraagd de diepte in, dat overleg ik graag eerst met je.

Dit werk is ook met kinderen te doen, met behulp van het boek Tijger – tijger is het waar? ook van Byron Katie.
Dus mocht je zoon of dochter nogal last hebben van negatieve overtuigingen, laat maar weten.


Introductie uit Het kleine boekje (bron: www.thework.com)

The Work van Byron Katie is een manier om de gedachten die al het lijden in de wereld veroorzaken op te sporen en te onderzoeken. Het is een manier om vrede in jezelf en met de wereld te vinden. Iedereen met een open geest kan The Work doen.

Wat is, is. We lijden alleen als we een gedachte geloven die in strijd is met wat is. Wanneer het denken volkomen helder is, is dat wat is, dat wat we willen. Als je de realiteit anders wilt hebben dan zij is, kun je net zo goed proberen een kat te leren blaffen. Je kunt het blijven proberen, uiteindelijk zal de kat naar je kijken en “miauw” zeggen. Willen dat de realiteit anders is dan zij is, is hopeloos. En toch, wanneer je goed oplet, zul je merken dat je dit soort gedachten tientallen keren per dag gelooft. ‘Mensen zouden aardiger moeten zijn.’ ‘Kinderen zouden zich beter moeten gedragen.’ ‘Mijn man (of vrouw) zou het met mij eens moeten zijn.’ ‘Ik zou slanker (of knapper of meer succesvol) moeten zijn.’ Deze gedachten zijn een manier om de werkelijkheid anders te willen hebben dan zij is. Als je vindt dat dit deprimerend klinkt dan heb je gelijk. Alle stress die we voelen wordt veroorzaakt door te strijden tegen wat is. Mensen die voor het eerst kennismaken met The Work zeggen vaak tegen me: “Maar het zou mij machteloos maken als ik mijn strijd met de realiteit stop. Wanneer ik de realiteit gewoon accepteer, word ik passief. Ik kan zelfs de wens om iets te doen verliezen.” Ik antwoord dan met een vraag: “Kun je werkelijk weten dat dit waar is?” Wat geeft je meer macht? – ‘Ik wou dat ik mijn baan niet kwijt was geraakt’ of ‘Ik ben mijn baan kwijt geraakt, wat voor intelligente oplossingen kan ik nu direct vinden?’ The Work laat zien dat wat volgens jou niet zou mogen gebeuren, moest gebeuren. Het moest gebeuren omdat het gebeurde en geen enkel denken ter wereld kan dat veranderen. Dat betekent niet dat je het moet gedogen of goedkeuren. Het betekent dat je zonder weerstand naar dingen kunt kijken en zonder de verwarring van je innerlijke strijd. Niemand wil dat zijn kinderen ziek worden, niemand wil een auto-ongeluk krijgen, maar als deze dingen gebeuren, wat helpt het dan om er mentaal tegen te strijden? Maar tegen beter weten in doen we het toch, want we weten niet hoe we het moeten stoppen. Ik houd van wat is, niet omdat ik een spiritueel mens ben, maar omdat het pijn doet als ik strijd met de realiteit. We kunnen weten dat de realiteit goed is zoals die is omdat als we er tegen strijden, we spanning en frustratie ervaren. We voelen ons niet natuurlijk en evenwichtig. Als we stoppen om tegen de realiteit in te gaan, wordt actie eenvoudig, vloeiend, vriendelijk en zonder angst. […..]

 

Je kunt het best het hele document (25 bladzijden) downloaden om een eerste indruk te krijgen.

Bijgewerkt 19-01-2022