Waar kan ik het centrum vinden? Rechtdoor, rechtdoor!

Beste .. ,                              ik zou wel eens willen weten

We hebben het nodige besproken en ik denk dat je een mooie, helpende weg bewandelt. Je hebt me alleen nog niet gevraagd wat het eindpunt is. Grappig! Wel op weg, maar een beetje in blind vertrouwen. Je zou ons eindpunt ‘stay with integrity’ kunnen noemen.

Sorteer deze woorden eerst eens in 2 groepen:
Wegduwen, oordelen, vergeven, luisteren, aannemen, misbruiken, telkens op fouten wijzen, glimlachen, verwijten, je behoefte uitspreken, compassie voelen, dienen.
Je doet dat vanzelf goed!

En wat zijn nou de 2 rubrieken op grond waarvan je indeelt? Dat weet je ook, vast! Het zullen titels zijn zoals: Ik zou wel eens willen weten
Gewenst – Ongewenst
Helpend – Niet helpend
Positief – Negatief
Vanuit liefde – Liefde ontberend

Rechtdoor, rechtdoor: dat is de weg die ons ego achterlaat en ons voert naar het centrum, de plaats waar liefde woont. Die weg is niet onvindbaar, ingewikkeld of zweverig; maar vraagt eigenlijk maar één ding: bewustzijn. Door iedere ademhaling je bewust te zijn, nader je het centrum. Of door je voortdurend af te vragen wat je denkt of wat je doet en dat te vergelijken, te ijken, met je uitganspunten (zie gesorteerde woorden), kom je steeds een stapje verder.
Ben je in het centrum, dan is iedere stap vrede.
Dan leef je nu en nergens anders, voorbij verleden en toekomst.

Ik wil je graag helpen zo dicht mogelijk bij je centrum te komen. Geloof niet dat ik daar voortdurend verblijf! Was het maar zo’n feest! Dus oefen ik mijn bewustzijn om steeds vaker de goede keuzes te maken.

De weg volgen en het centrum naderen heeft onherroepelijk gevolgen: je trekt mensen aan! Je wordt gezien en geraadpleegd. Ben je net begonnen met verandering, dan moet je vertrouwen opbouwen. Zo kun je relaties positief beïnvloeden door consequent te denken en te handelen vanuit compassie en liefde.
Andersom kun je relaties stelselmatig verzuren en kapotmaken door onbewust, reactief gedrag waar het ego je toe aanmoedigt.
Jij hebt de regie om je geluk te creëren.
Heb geduld, twijfel niet. Jij wint, en daardoor ook de ander.

7 oefeningen om te ervaren of je op de goede weg bent:

  • Vraag je dagelijks een aantal keren af: ‘Adem ik eigenlijk nog?’ en volg je ademhaling een poosje. Zo raak je uit je hoofd.
  • Heb ik voortdurend jouw goedkeuring nodig of kan ik anderen aanmoedigen?
  • Durf ik jou te zien zoals je bent of moet je verbeterd worden?
  • Heb ik een glimlach voor elke vreemde, of ben ik vooral bezig met mijn eigen sores?
  • Durf ik fouten te maken in het besef dat dat normaal is of ben ik snel geïrriteerd over de jouwe?
  • Hoe ga ik eigenlijk om met niet-helpende gedachten?
  • Hoeveel tijd besteed ik aan mijn essentie, mijn routekaart, mijn verlangen naar wat alle mensen willen?
  • Zou jij de 8e oefening willen delen in de commentbox hieronder?

Uit:  ‘De zin van ziek zijn’, blz. 289 (Dethlefsen/Dahlke):
“De enige te ervaren zin van onze incarnatie, is bewustwording.
Het is verbazingwekkend hoe weinig zich de meeste mensen aan dit enige belangrijke thema van hun leven gelegen laten liggen. […]
Bewustwording is het doel van ons lichaam – het gehele universum bestaat alleen voor dit doel.”

Geef een reactie