Stap in de lift naar beneden!

Daal langzaam af naar haar gevoelens. Ten diepste.
(belangrijk punt in EFT)

Als ik je vraag enkele gevoelens te noemen, dan kom je denk ik met 5 of meer woorden, waarvan we blijdschap graag op de voorgrond hebben. Eigenlijk zijn er naast blijdschap maar 3 emoties: angst, verdriet en schaamte, de primaire emoties. Al die andere, in wat we te zien krijgen, boosheid, twijfel, jaloezie, gevoelens van macht of minderwaardigheid, teleurstelling, rancune, … zijn varianten hiervan.

Is je partner boos? Dan zal er vast een aanleiding zijn, een onderwerp. En mogelijk is dat er voor de zoveelste keer of in de zoveelste variant. Dat speelt zich allemaal af in het nu en op de begane grond. Het onderwerp is niet het punt. Het gebeurt dagelijks en gaat over vaak kleine, onbeduidende zaken. Handel de kwestie, het punt en het verschil van mening af, maar vraag je vooral ook af: Wat gebeurt er hier werkelijk? Als je dat doet, sta je in de lift. Hij daalt!

In de lift naar beneden draait het om de vraag wèlke van de 3 emoties onder de zichtbare boosheid zou kunnen zitten. Ga niet meteen van alles roepen, maar concentreer je op deze vraag: gaat de emotie vooral over angst, verdriet of schaamte?

2 Voorbeelden:

  • Je partner bekritiseert je op je ‘maatjesavond’. Dit kan vanuit een vorm van jaloezie gebeuren, maar gaat mogelijk, ten diepste (!), meer over angst. Wat is er voor mij weggelegd? Blijf ik alleen achter? Is er wel genoeg? Doe ik er toe?
  • Je wuift een vergissing weg, terwijl de ander graag een excuus wil horen.
    Schaamte: Ik heb het verprutst, ik had beter moeten weten.
    Angst: Als ik erken, krijg ik nog meer afwijzing en verlaat je me.

Lukt het je om je eigen situaties te observeren en te analyseren
Kun je na verloop van tijd met alle voorzichtigheid de vraag stellen: Zit er iets onder je boosheid? Ik zie je boosheid, maar is er iets wat misschien belangrijker is, waar het echt om gaat? Zoals altijd, is dit het moment om niet verder aan te dringen, maar de ander de boosheid te gunnen. Diegene begrijpt sowieso niet waar jij mee bezig bent!

De lift naar beneden is een beweging naar grote kwetsbaarheid. Je komt heel nabij angsten of verdriet of schaamte van de ander en dat vraagt een excellente luisterhouding en veel stilte. De meeste partners willen er niets van weten. Ze maken grote omtrekkende bewegingen, juist omdat het de essenties raakt. Het delen van diepste gevoelens is een groot risico, een  staat die naakt, onbeschermd en onveilig voelt.
Ik maak ook mee dat mensen zeggen: Ja maar, ik begrijp helemaal niet dat zij nog meer of dieper kan voelen. Met andere woorden dat de lift meer verdiepingen kan aandoen dan voor mogelijk wordt gehouden.
Geeft niks. Vind je het moeilijke stuff? Ga dan voor de deur wachten. Komt een emotie langs? Stap in en druk op het vraagteken!

Wie van de drie?
Ook heel geschikt voor zelfonderzoek.

het blog dat hier mooi op aansluit heet Man, hoe krijg ik je in beweging.

Kun je in het commentaarveld hieronder eigen voorbeelden geven? Mogelijk kun je er anderen mee helpen.

G-J

Geef een reactie