Mastery

Be responsible for everything
Mocht je destijds de mastery-training hebben  gedaan, dan  herken je dit credo.

Verantwoordelijk zijn voor alles heeft me toen de nodige vraagtekens opgeleverd. ik zag de essentie niet: hoe kon ik in hemelsnaam verantwoordelijk worden gehouden voor alles wat er om ons heen gebeurt?
Mastery sprak je graag aan op je belemmerende overtuigingen.
boek

Bij alles wat zich in je leven aandient, kun je je afvragen wat dat voor jou betekent, hoe jij die kwestie kunt beïnvloeden, hoe jij de zaak kunt transformeren. Natuurlijk zolang het binnen je cirkel van invloed ligt! Ga daar niet te gemakkelijk mee om in eigen voordeel, door te denken dat iets niet kan! De meeste dingen zijn beïnvloedbaar. Klimaat, conflicten, aandacht voor wat jij wilt! In de klimaatkwestie worden we deze dagen door allerlei organisaties zeer aangespoord onze invloed aan te wenden, terecht!

Een laagdrempelig voorbeeld van mijn invloed is ‘ons grasveldje + de stoep voor de deur van 10 huizen’ Deze verkeren in perfecte staat en ik ben daar voldaan over. En wat ik daar aan doe is eenvoudig. Consequent zorgen voor die 200m2. Geen gelul over wie dat eigenlijk zou moeten doen, dat belemmert en houdt verandering af.
Vanmiddag nog liet een oudere mevrouw haar hondje uit. Ze voelde zich niet verantwoordelijk voor het gevolg. Met plastic zakje bij de hand (was niet nodig), sprak ik haar aan: vriendelijk en duidelijk.
Verstopt onder haar parapluutje antwoordde ze: “Maar het is slecht weer.”  En er vielen inderdaad enkele spatjes.
Ik: “Maar ik wil toch graag dat u het opruimt èn u heeft een paraplu. U heeft ook een zakje.”
Zij: “Weet u die grote honden met die smerige hopen ..  ik kan ook niet alles vasthouden.”
Ik: “Dat begrijp ik. Ik houd de paraplu voor u vast.”
Zij, welwillend: “Nou, dan gaan we het maar opruimen,”
Daarna hadden we nog een kort en niet onaardig gesprek.
Een schone omgeving, of willekeurig welk ander onderwerp vraagt een besluit gevolgd door actie. Weten wat je wilt en dan het zetten van de eerste stap.

Maar soms weet je die dingen even niet: ‘Ik weet niet wat ik wil, dus al helemaal niet hoe ik dan die eerste stap zet??’ Dat niet weten is een groot inzicht, waar je ruim aandacht aan zou
moeten besteden. ‘Interessant, ik weet het niet!’
Ook mensen die ‘de staat van mastery’ kennen, wat ik ook wel ‘leven in je centrum’ noem, raken af en toe dit ultieme gevoel van vrijheid kwijt.

Tijd voor actie is het signaal! Zo schreef een bekende zich in voor ‘Your Lab’. Ze kwam er enthousiast van terug, klaar voor een nieuwe stap. Dit is wat mij in de webtekst van Your Lab
aanspreekt: … een radicaal transformatieproces: je ervaart hoe jouw uniekheid is ingebed in een groter, alles verbonden geheel. In eenheid. Zelfs zonder enige ervaring met Your Lab, durf ik te stellen dat ook deze training onze ‘beperkende overtuigingen’ wil opsporen en vervangen door doel en actie.

Werkend aan dit blog vond ik 4 inzichten die ik graag met je deel.
Zie je welke nummers van toepassing zijn op dit blog? (alle vier zelfs!)

Living the Four Agreements: A life changing Journey
In the best selling book The Four Agreements by Don Miguel Ruiz gives four principles to practice in order to create love and happiness in your life. Adopting and committing to these agreements is simple. Actually living and keeping these Four Agreements can  be one of the hardest things  you will ever do. It can also be one of the most life changing things you will ever do. As you practice living these four practices your life will dramatically change. In the beginning these new habits will be challenging and you will lapse countless times. With practice these agreements become integrated into your being and every area of your life and become easy habits to keep.

4 inzichten

 

bron:
Living the Four Agreements
http://www.toltecspirit.com/

Nederlandse vertaling De 4 inzichten. ~€15

Geef een reactie