Kun jij tot 5 tellen?

Prof. dr. Alfons Vansteenwegen onderscheidt 5 kenmerken van een intieme relatie.

Jezelf kunnen zijn
Partners zijn binnen een relatie vaak bezig elkaar ‘op te voeden’ of ‘te verbeteren’. Ze worden daarbij niet geaccepteerd zoals ze zijn, maar moeten voldoen aan het ideaalbeeld wat de ander in zijn hoofd heeft.
Maar het is binnen een intieme relatie juist belangrijk om te zijn wie je bent, met inbegrip van alle beperkingen. Je mag je wel eens vergissen of iets vergeten of gek doen en gebreken hebben.

Gevoelens mogen uiten
Binnen een intieme relatie moeten ook de negatieve gevoelens die partners tegenover elkaar hebben, zoals boosheid, afgunst en verdriet, geuit kunnen worden. Onderzoek toont aan dat het meedelen van negatieve gevoelens in een relatie belangrijk is. Niet alleen het tonen van deze gevoelens, maar het uitspreken is van belang: pas als ze uitgesproken kunnen worden, kunnen ze samen worden verwerkt en dat is verbindend.

Empathie
Empathie is het aanvoelen, meevoelen en meeleven met elkaar. Meeleven is niet Ik heb hetzelfde gevoel als jij maar ik snap dat je je zo voelt of Ik leef met je mee.
Troostend is zeggen Je bent terecht verdrietig.

Intimiteit
Intimiteit omvat meer dan seksualiteit. Het gaat ook om lichamelijk dicht bij elkaar zijn, zoals in het samen douchen, hand in hand lopen, op schoot zitten of knuffelen.
Het gaat bij intimiteit niet om lichamelijk contact waarbij wrevel of irritatie ontstaat.

De factor tijd
Een intieme relatie vraagt tijd.Het is belangrijk dat partners tijd voor elkaar vrijmaken. Helaas is dit niet vanzelfsprekend en schiet voor de mensen die je het meest dierbaar zijn enkel ‘resttijd’ over.
Als het feestje niet doorgaat heb je opeens de avond vrij voor je partner.

Ga maar na op welke punten het voor jou wel goed zit!
Werk aan het overige! Maar dat is misschien niet zo gemakkelijk. Eigenlijk wist je het allang, maar nu lees je het nadrukkelijk. Het niet bepreekbaar maken leidt zeker tot niets. Vat moed en kom uit je comfortzone, because (you know?) succes is outside there!

Komt dit blog voor jou op precies het goede moment? Dan heb je werk te doen!

Alfons Vansteenwegen (Leuven 6 juli 1941) is een Vlaams seksuoloog, en relatietherapeut. Hij werd vooral bekend door de publicatie van zijn bestseller “Liefde is een werkwoord”, dat 45 herdrukken en tien vertalingen kende.

bronnen:
 5 kenmerken: MTI, Basisvierdaagse familiemediator.
 personalia: Wikipedia

Geef een reactie