Ieders issue

Relatieleed gaat altijd over botsingen, die in negatieve dansen van vechten of vluchten zichtbaar en voelbaar worden.
Sue Johnson heeft de 2 behoeften waar we in therapie naar toe werken zo mooi verwoord:
Kan ik op je rekenen? Ben je er voor mij als ik je nodig heb?
Kan ik mezelf zijn bij jou, mag ik zijn wie ik ben?
Het is eenvoudig te snappen dat het vooral persoonlijke issues zijn, die je meeneemt in de relatie met wie dan ook. Dat het jouw angsten zijn, hetgeen jij eerder geleerd hebt, hoe jij mensen vertrouwt, waarom jij je niet kunt overgeven en op je hoede blijft, wat jou heeft geraakt of beschadigd, dat je meer eet en drinkt terwijl je beter weet, en zo nog veel meer.

Het is mijn bedoeling je de vraag voor te houden wat jouw punten zijn die (als nog) verandering behoeven omdat ze niet helpend zijn. Het is niet mijn bedoeling je pijn te bezorgen. Maar het gaat daar wel over.
Kun je in de zomerperiode naar binnen gaan en een dergelijk zelfonderzoek toelaten?
Dit blog is eenvoudig van tekst, maar hopelijk met een intens resultaat!

Durf ik mijn partner letterlijk1)en figuurlijk2)  los te laten en mezelf een paar eenvoudige vragen te stellen?
1)letterlijk, door je een poosje af te zonderen, een uur, een dag, een week.
2)figuurlijk, door je voor te stellen, dat je partner geen deel van je leven uitmaakt.

 • Ben ik altijd vrij en blij, of kan iets gemakkelijk mijn innelijke rust verstoren?
  Hoe zien die er uit, die verstoringen? Wat gebeurt er dan van binnen?
  Constateer alleen, je hoeft niets op te lossen. Dus bijvoorbeeld, als ik laat ben, dan wordt ik onrustig. Ik wil op tijd zijn. Je weet dat het zo werkt. Voel het maar en blijf bij dat gevoel. Alsof het echt is. Blijf een poosje bij dat nare gevoel. Laat het toe. Sluit er vrede mee!
 • Kun je deze zin afmaken?
  Natuurlijk weet ik wat mij in de weg zit. Als ik het durf toelaten dan gaat het over …  (bijvoorbeeld: Ik kan onvriendelijk reageren en vaak heb ik dan teveel op mijn bord. Of: ik reageer onvriendelijk, want ten diepste voel ik jaloezie.)
 • En deze?
  Natuurlijk weet ik wat ik zou moeten doen, of wie mij daarbij zou kunnen helpen.  (voorbeelden: Ik zou eens met iemand moeten praten / Ik zou mijn partner eens moeten zeggen dat ik het moeilijk heb. / Ik zou eens meer, minder moeten ….)

Merk je hoe simpel de vragen zijn?
En dat ik er van uitga, dat je de wijsheid (het weten) al hebt? Natuurlijk!

Misschien wil je ook de issues van je partner bedenken. Maar kijk uit! Dat jij nu dit innerlijk werk doet, betekent niet dat hij er ook aan toe is. Dat kun je lastig vinden, maar iedereen doet de dingen graag op zijn eigen tijd!

Kun je jouw issue delen? En kun je dan 100% vanuit jezelf praten, het op geen enkele manier over je partner hebben, zeg maar, doen alsof er een vreemde luistert?
Kan hij jouw verhaal horen zonder oordeel en er helpend op reageren?
Dit is geen kleinigheid! Heel kwetsbaar om te doen en misschien te moeilijk. Kijk dan of je een bevriend of professioneel luisteraar kunt vinden om je verhaal te doen.

Ik wens je een fijne zomer en een mooie innerlijke reis!

 

Foto’s GJB

 

Geef een reactie