Huidhonger

Ik pikte de kreet huidhonger ergens op en associeer deze vooral met intimiteit.
Misschien gaan er bij jou meer lampjes aan: zelfliefde, streling, massage, tantra, seksualiteit, … Maak je vast zorgen als er geen lampjes gaan branden!

De huid vraagt aandacht, contact, warmte, verzorging, zachtheid, …
Koester jij je huid, de toegang van je lichaam?
Voorziet jouw partner zichzelf en jou van liefdevolle aanraking?
En andersom? Wat doe jij om in deze essentiële behoefte te voorzien?

Jullie weten wel dat baby’s de nabijheid en lichamelijke vertroeteling zò nodig hebben. Maar het raakt over, naarmate kinderen ouder worden. En ten dele hoort het bij hun ontwikkeling en hang naar autonomie. Maar in dit verhaal gaat het over partners. Neem gewoon maar aan dat je partner behoefte heeft aan zachte handen, intense aandachtsvolle aanraking, liefdevolle streling, huid op huidcontact, bewuste verzorging van emotionele kwetsbaarheid door subtiel fysieke gebaren. Ga alsjeblieft voorbij aan oppervlakkige reacties en stoerepraat als ‘niet nodig, geen behoefte aan’, … Ik geloof het niet

Maar voor vele partners is het niet vanzelfsprekend deze weldadige fysieke aandacht te ontvangen. Huidhonger is niet zozeer een lichamelijke kwaal, het heeft vooral een emotioneel gevolg:
Ik word niet gekoesterd, ik word niet gezien, ik verlang naar jou! Als jij mijn huidbehoefte serieus neemt, dan weet ik me gekend.

Voel je weerstand bij dit verhaal? Ben benieuwd waar die zit.
Voel je pijnlijke herkenning, of verdriet, dan begrijp ik wat de huidarmoede met je doet

Er is sowieso werk te doen.
Je partner laten weten dat jullie letterlijk goed in contact zijn door regelmatig deze behoefte te vervullen, of erkennen dat er nog wel wat verandering mag plaatsvinden. Intenser, frequenter, … zeg het maar.

Tips:

  • Ga bij jezelf naar binnen en hoor je reactie op dit blog.
  • Spreek deze uit naar je partner, eventueel door hem te vragen eerst dit verhaal te lezen.
    (het antwoord geen behoefte aan is al een alarmbel voor het gesprek begint: vermijding!)
  • Vertel elkaar op welke wijze jullie oog hebben voor dit soort intimiteit, wat wèl fijn is.
  • En uiteraard, wat zou je willen verbeteren, uitbreiden, experimenteren, …
  • Zoek iets nieuws, een impuls: massageolie, massagevoorwerpen, kwastjes, … spulletjes die zich lenen de huid te verrassen, een massagecursus, …
  • Een mooie oefening is Bewust aanraken: elkaar regelmatig met aandacht aanraken brengt jullie dichter bij elkaar. Dit kan juist heel goed tussendoor en terloops. Het bepaalt jullie even bij wie er belangrijk is! Jij! Ik raak jou enkele momenten met overgave aan, om je te laten weten: jij bent het waarmee ik verbonden ben! Zeg maar, een 20 seconden-geschenk.
    Emotioneel goud!

Update 06-2019 > uitzending 19-01-2019
Huidhonger‘ staat deze week centraal bij Jacobine. Worden we wel genoeg aangeraakt?

Veel mensen krijgen in hun leven te maken met ‘huidhonger’: het onvervulde verlangen naar aanraking. Onlangs doorbrak Rebecca Onderstal, predikante en al jaren single, het stilzwijgen rondom dit ongemakkelijke onderwerp. In een persoonlijk artikel schrijft ze over haar verlangen naar ‘naaktheid die de naaktheid van een ander raakt’, etc.

Geef een reactie