Hoera, het 50e blog! (Wegens seks gesloten!)

Hoewel dit feestje vooral mijzelf aangaat, wil ik deze gelegenheid gebruiken om jullie lezers te bedanken! Heel trouwe ook! Maar zoals je weet, wil ik vooral dat het van waarde voor je is.

Ik dacht dat een feestelijk onderwerp nu wel gepast zou zijn: seks: lekker! Wegens seks gesloten, had ik eerst als titel, een blog over de grootste, heerlijkst denkbare ervaring die voor ons is weggelegd. Maar omdat dit voor veel stellen geen werkelijkheid is, vond ik ‘m niet gepast. Geen seks, wegens gesloten, is misschien jouw pijnlijke werkelijkheid … Teleurgesteld, boos, verlangend, behoeftig, onbegrepen, en zo meer. Ik kom het vaak tegen, dat seksuele behoeften (ver) uiteenlopen of erger, er gebeurt niets. Synchrone seks (zoals Sue Johnson dat noemt) heeft plaats gemaakt voor een magere gewoonte, of is niet meer. Is dat erg? Mmmm…ja.

3 Vragen:

  1. Is het in jouw relatie (als je die hebt) ook niet meer wat het was? Stel je jezelf vragen hierover?
  2. Wanneer heb je voor het laatst je partner gesproken over jouw seksuele leven?
  3. Is dit blog een aanmoediging voor je om er maar eens open over te gaan worden?

Ik heb Esther Perel uitgekozen, in een veelbekeken en betekenisvolle TED-talk over erotische intelligentie, liefde en verlangen.

De kern van haar verhaal is volgens mij:
Aan de basis van duurzaam verlangen in een vaste relatie ligt volgens mij de afstemming van twee fundamentele menselijke behoeftes. Aan de ene kant, onze behoefte aan zekerheid […], ons thuis. Maar we hebben een even sterke behoefte aan avontuur.

Nieuwsgierig? Bekijk haar talk! Deze is vooral verdiepend, niet opwindend, helaas …

Esther Perel, The secret to disire in a long term relationship. 

Omdat Esther veel vertelt in rap tempo, raad ik je aan de vertaling erbij te nemen. Ik heb deze verschillende keren nagelezen. Ik heb een soort samenvatting van deze vertaling gemaakt. Als je wilt stuur ik je die.

O ja, reacties graag!

Geef een reactie