Grijze dag

Het kan er zomaar zijn, die gedachte ‘zo, dus dit is het nu, hoera voor mijn relatie.’
Je bent ver voorbij verliefdheid, gesetteld (wat een naar woord) en dromen zijn weggedreven: oké, dus hier ga ik het mee doen.
Tien tegen een dat het niet gelopen is, zoals je ooit dacht. Dat je in patronen bent beland die je niet voor mogelijk hield, niet direct heel negatief en dat je, zoals je er nu tegenaan kijkt,  een heel middelmatige partner hebt. Het voelt een beetje aan als zo’n kleurloze winterdag. Als je er heel intens bij stilstaat, is er eigenlijk niets mis mee! Misschien let je niet genoeg op de details, die wel aangenaam zijn.
Relaties zijn, zoals alles, ook aan gewenning onderhevig, zeg maar slijtage. Alles went, zelfs als het plezierig is. Je kunt er over zuchten en die middelmatigheid met anderen delen, die, kan niet missen, jouw zang herkennen.
Esther Perel noemt dit* het missen van Levendigheid. Mensen kunnen zich een beetje dodelijk voelen, dat ze niet meer in contact zijn met hun eigen energie, met hun eigen persoonlijkheid, met hun eigen wil, met het sturen van hun eigen leven. Mensen gaan vreemd, zelfs in een goede relatie, niet omdat ze hun partner willen verlaten, maar willen verlaten wie ze zelf geworden zijn, ze zijn andere delen van zichzelf aan het zoeken, ze vinden dat ze zich niet genoeg kunnen ontwikkelen met hun eigen partner

Genoeg zo … Want waarom zou je je neerleggen bij dat gevoel en niet kiezen voor vernieuwing, originaliteit, experiment en vreugde?
Dat vraagt wel een stap, maar als je vaker mijn blogs leest, wist je wel dat dit ging komen.
Wijt het niet aan de relatie, je partner die noooooooit iets bedenkt, en aaaaaaltijd wegkijkt, maar begin zelf met het kleuren van jullie samenzijn!
Wees niet bang dit hardop uit te spreken en zet stappen.
Misschien moet je partner even wennen aan jouw bedenksels, so be it!
Be an original.

5 Tips om glans te geven aan sleetse paadjes.

Let op: mijn ideeën moeten iets out-of-the-box zijn, challenging. Samen ergens een kopje koffie gaan drinken of een bioscoopje pakken, dat kun je zelf bedenken!

 • Ga voor fysiek: wandelen, zwemmen, sauna, massage, in ieder geval iets wat nieuw is!
  Iets spannender mag ook: tantra, klimbos, karten, clinic van iets onbekends ..
  Stel dit vooral voor samen te doen! Krijg je hem niet mee na enig geduld en voorwerk, dan voer je je plan alleen uit.
  Zonder doorzetten kom je nergens.
 • Verrassingen zijn leuk, ongeacht hoe oud je bent:
  Bedenk een uitje voor samen.
  Kondig aan dat hij de dag vrijhoudt en als het zo ver is: actie!
  Protest, scepsis, schoorvoetende reacties neem je lachend in ontvangst. Ik twijfel niet hoor, zeg je doodleuk. Wel doorzetten. Oppas regelen, iets boeken, het werk vooraf moet ook gebeuren. Maar kijk eens wat een effect!
 • Kledingdag: Vandaag zijn jullie de hele dag in pyama, in kleren die je nooit in het openbaar zou dragen, of naakt. Opmaak, schoenen, sieraden, laat je fantasie maar gaan
  Gordijnen dicht en plezier hebben. Best buiten de comfortzone, maar niet kleurloos.
 • De verrassingsdoos: Schrijf ieder 10 activiteiten op. Het moet leuk zijn voor ieder, maar hoeft niet heel voorspelbaar te zijn. Briefjes dichtvouwen en in de doos ermee.
  Vrije dag? Briefje trekken en doen!
 • Heb je goede vrienden, of vertrouwde familie? Stel voor te ruilen van partner om een dagje uit te gaan. In ieder geval ga je het wel over je eigen relatie hebben. Zo kunnen jullie beginnen om over de rijkdom van je eigen relatie te vertellen. Maak van te voren goede afspraken, waar je wel of niet over praat en hoe jullie omgaan met de ontboezemingen, zodat de verwachtingen duidelijk zijn.
  Sluit de dag met elkaar af in een gezellige sfeer.
 • Ben benieuwd wat jou te binnen schiet, als je deze tips leest!
  Laat je iets weten? Reacties in het blog worden anoniem gepubliceerd.

Heb je opvallende dingen gelezen? Voel je weerstand? Mooi, dan is dit een goed verhaal!
Gezonde spanning, nieuwsgierigheid en vernieuwing, dat wens ik jullie!
En de gouden regel is altijd: respecteer het niet willen, without hard feelings.

*Esther Perel: De context waarin zij dit zegt is waarom mensen vreemdgaan en dat is niet het onderwerp van dit blog.

Foto’s HRW

 

 

Geef een reactie