Soms krijg ik het blog zomaar in de schoot geworpen!

Ik begeleid een jong stel, begin 30 met een jongetje van 3. 
Geweldige mensen, heel verschillend, met ieder een verleden dat hun relatie denk ik nog flink beïnvloedt. Gelukkig hebben ze hulp gezocht, want hun verhouding was rijp voor een crash. “Met mij of met een ander, maar doe alsjeblieft iets!,” zeg ik dan altijd. Ik mail ze heel regelmatig, omdat ik er van overtuigd ben dat de ruimte tussen de sessies te groot is, ook al is het in tijd relatief kort. Zeker bij de start is het noodzakelijk intensief met mensen op te trekken. Dat is mijn overtuiging en die is niet gebruikelijk. Hulpverlenend Nederland is in mijn ogen niet denderend betrokken bij ‘zijn deelnemers’, ook wel cliënten genoemd. Klok en agenda zijn dwingend en de wachtlijsten smoren gewenste resultaten. Ik krijg onrustbarende signalen. Ppffff..  Ik mail en app dus tussentijds, precies zoals het goed voelt. “Dat doet een goede therapeut niet,” heb ik iemand via via horen zeggen. Dat bedoel ik nou, prima – ik wel. Naast het benadrukken van dingen die de deelnemers zelf gezegd hebben (ter inspiratie), kunnen beide partners vertrouwelijk over ‘hun tussenstand’ vertellen. Het levert fabelachtige berichten op!

Zo kreeg ik en appje van hem met een video-tip
Deze man vertelt over zijn zoektocht naar essentie, betekenis, diepere lagen van het leven.
Ik heb hem geantwoord: ”… Zeg haar gerust dat je het onderwerp mooi vindt, dat je er meer over wilt leren, maar besef dat het van jou is!
Zij zal er misschien niets en nooit iets mee hebben. Het is jouw weg. …”

Het is inderdaad iets wat meer mijn ding is om me mee bezig te houden dan dat van haar en ik zal haar er ook niet op gaan wijzen om zich ermee bezig te gaan houden.

Zoals u zegt dat ik bijzonder ben, dat is onwennig maar prettig om te horen. Dat zijn dingen die ik normaliter niet zo gauw van iemand anders ooit te horen kreeg. Ik heb het idee dat ik op bepaalde gebieden wel anders ben dan de meeste anderen (niet dat ik perse beter ben of zo) maar meer in de zin van een andere kijk op dingen door meer te willen weten en begrijpen over bepaalde zaken die er ‘voor mij’ toe doen in het leven waar ik eigenlijk weinig tot geen mensen snel over hoor, al helemaal niet in mijn naaste omgeving…
Ik denk dat het voornamelijk komt door de overheersende westerse maatschappij waarin we opgroeien en leven, waarin het merendeel van de mensen meer vóór zich laten denken i.p.v dat ze voor zichzelf leren denken en analyseren, waardoor ze eigenlijk gestuurd worden door een concept waarin ze zijn opgegroeid en vaak niet weten dat ze een bepaald aangeleerd geloof leven, waarin ze vast zitten. Zo blijven ze onbewust meedraaien in hetgeen ze kennen en zien als vertrouwd en normaal, omdat dat is wat ze als waarheid geaccepteerd hebben. Ze blijven er  in hangen, ondanks dat vaak hun gevoel zegt dat ze het eigenlijk niet (meer) willen. Maar niet beter weten…?

Het gedeelte waar u over sprak in een eerdere mail : Afhankelijke mensen nemen energie, authentieke mensen geven energie, bevestigde iets dubbel, na ook eerst het gezien te hebben van het TED filmpje van Kelsang
Ik zie nu ook in dat ik me de laatste tijd door het dieptepunt van afgelopen maanden als de groep ‘afhankelijke mensen’ heb gedragen naar haar toe. Ik wilde daardoor teveel aandacht en bevestiging van haar om mezelf zoveel momenten als het kon beter te voelen waardoor zij ook niet meer volledig kon zijn wie ze wilde zijn door mijn onzekerheid en onrust gevende ideeën (die continue in mijn hoofd aanwezig waren). En ik dus ook niet meer de echte man was, welke plezierig kon zijn in het bijzijn van anderen, aangezien ik mijn eigen geluk en zelfverzekerdheid liet afhangen van haar i.p.v er zelf iets aan te doen.
Ik wil niet zeggen dat ik er al ben maar ik ben denk ik al wel een redelijk stukje vooruitgegaan op de goede weg…

Ik heb uiteraard verrast en positief gereageerd op bovenstaande.

Maskerade

Dit is zijn antwoord:

Dag Gert-Jan.

Bedankt voor je reactie.
U heeft mijn toestemming deze mail te gebruiken, ook met uw eigen aanvullingen en uw inzichten, want zaken aanvullen en/of verbeteren om anderen zo meer inzicht te laten verkrijgen en dus te helpen is  iets wat de wereld vooruit helpt.
Ik kijk al uit naar het blog daarover.

Het spreekt voor zich dat dit blog voor jou is, D.

Geef een reactie