Bevrijdingsdag. Are you centered?

fakkel Misschien lees je dit blog niet op 5 mei. Prima.
Ook 6 mei, of later is heel geschikt om je bevrijd te voelen..

Vandaag herdenken we mensen en vieren we vrijheid. Oorlogshandelingen trekken verwoestende sporen. Zichtbare. Maar ook in de hoofden van mensen. Onherstelbare krassen, vaak.
Godzijdank heb ik het niet aan den lijve hoeven ervaren. Mijn moeder ook niet echt. Maar ze heeft wel dingen gezien en gehoord en ze heeft mensen zien gaan, die nooit weerom kwamen. Ze heeft het er altijd over. Over bekenden die naar Auschwitz zijn weggevoerd en over de hongerwinter. Over die rotoorlog die haar toekomst blokkeerde, omdat ze geen kans kreeg te studeren. “Jij weet niet wat oorlog is,” of “ jij weet niet wat honger is zegt ze dan bits. Ook te onpas. Maar ik respecteer het trauma en onthoud me van een weerwoord. Zovele jaren geleden kwam de bevrijding, maar voor veel mensen kwam er slechts een einde aan de vijandige situatie.Ten diepste voltrekt bevrijding zich in je hoofd.
Tot zover de aanleiding voor dit blog, verder met wat het bij me opriep:

Hoe vrij VOEL jij je? do-you-feel-free
Acceptatie, vergeving en onthechting zijn voor mij verwante begrippen.
Bevrijd zijn is ook – in mijn context – ongehinderd leven van moment naar moment. In het nu. Gericht op vreugde en vervulling. Allerlei hinderlijke gedachten kunnen die focus als insecten in de intieme zone verstoren.
Zo word ik ’s morgens tussen ontwaken en een uurtje later gehinderd door somberen. Het vooruitzicht van sommige activiteiten, de spanning van de dag (en god mag weten waar dat precies over gaat) stemmen me niet heel rustig. ‘Gezoem’ in mijn hoofd. Gelukkig weet ik dat het gebeurt en kan ik er een beetje in sturen. Een korte meditatie, wat sporten, flink aan de slag en er doorheen gaan, een lijst maken, letten op mijn ademhaling  helpen me mijn beleving lichter te maken.
Idealiter (maar onvoorpelbaar!) trekken de gordijnen op, komt er een glimlach en geraak ik in mijn centrum.
To be centered is ultiem prettig. Natuurlijk. Dezelfde energie kun je niet twee keer gebruiken.. Maar je gedachten en gemoed zullen nooit in dezelfde staat blijven. Ups en downs wisselen af. Een periode lekker up, en dan een tijdje ‘lekker’ down..

Hier 7 tips* die jouw bevrijding wat kunnen versnellen.

1) Vergeef jezelf.
Neem een moment en zeg: “Ik ben minder comfortabel op dit moment. Dit is oké. Ik durf hier te zijn. En ook al ben ik niet waar ik wil zijn, in mijn centrum, ik ga daar niet voortdurend mee bezig. Ik laat zware gedachten langsdrijven.”

2) Adem diep.
Als je niet in je centrum woont, is je ademhaling hoog en oppervlakkig. Dat is niet bevorderlijk. Een meditatief moment dat begint met diepe ademhalingen, plaatst je sneller in het hier en nu.

3) Effen de weg.
Soms zit er iets aanwijbaars in de weg. Een telefoontje, iets wat rechtgezet moet worden, oude pijn of een te nemen lastige beslissing. wesp
Het kan helpen daarmee de dag te beginnen, en als het meer tijd vraagt dat op te lossen, wel alvast een eerste stap te zetten.  Het is als een wesp in je kamer. Je kunt die negeren, maar er zijn er weinig die dat volhouden..

4) Spreek je behoefte uit, niet je frustratie.
In sommige relaties moet de ander het ontgelden: onnodige hulpvragen, miereneukerij, of erger, het conflict niet schuwen.
Als jij gevangen bent, dan heb jij dat een plaats te geven.
“Ik trek me terug. Ik wil nu graag alleen zijn. Tot over een paar uurtjes.” Dat is in actie en geen jij-bak. Het is fijn om voor je ik-boodschappen aandacht te vragen, om te delen wat je bezorgt, wat je blokkades zijn en wat je zou willen creëren.

5) Hou de zaag scherp.
Sporten, ontspanning, slaap en voeding. Anders gezegd: gezond en in balans.
Stephen Covey beschrijft de zaag scherp houden als essentieel smeermiddel om met energie aan je doelen te kunnen blijven werken. Volgens mij ontbreekt dit bij veel mensen. Geen tijd is hun argument. Ik begrijp het, maar ‘de kater’ trekt zich van tijd net zo min iets aan..

6) Goals.
Welke doelen heb je voor ogen?
Zet je ze dagelijks op een rij?
Stel je leeft niet zo met doelen, gebeuren dan toch de dingen die je wenst?
Een doel is een startpunt. Je gaat vertrekken en je weet waarheen. Je maakt er tijd voor omdàt je erheen wilt. Er is dan minder tijd voor de waan van de dag..

7) Mindset.Mindset
Nissandeh Neta wijst een juiste mindset aan als de onderlegger om je doelen te verwezenlijken. Focus, commitment, buiten je comfortzone te werk gaan en volhouden (er aan blijven werken).
We weten misschien wel waar succes te vinden is, maar de prijs..

Je zou mijn tips kunnen noteren om ze de komende maand bij de hand te houden.
Waarom? Omdat herhaling werkt! Zo heb ik tientallen keren dezelfde visualisatie geluisterd en elke keer denk ik ‘o ja, dat is waar ook..’ Alsof ik iets niet wil horen..

Zijn er meer tips? Natuurlijk! Wat helpt jou?
Deel met ons wat jou helpt om je vrij te voelen in het commentaarveld hieronder.

* Ik wil niet suggereren dat de tips die ik noem passend zijn bij een oorlogstrauma.
Helaas niet..

Geef een reactie