Stay with integrity.
Stay with Integrity
Een blog op zoek naar drijfveren in ons gedrag en het bewustzijn ervan.
Voorbij de kassa ontdek je dat je 1€ te weinig betaald heb. Wat doe je?
Je luistert naar een gesprek dat gaat over het ongewenste gedrag van een collega. Wat doe je?
De schilder biedt een rekening aan zonder BTW . Wat doe je?
Vooraf:
-Hoewel de christusfiguur genoemd wordt, is hier niet direct sprake van de gebruikelijke godsdienstige duiding.
-Van Dale’s omschrijving van integriteit: rechtschapenheid
Integriteit.
Dat gaat over de Christus die het voor deed, de Christus in ons.
Over wat er als eerste reactie in je op komt bij een gebeurtenis.
Het is heel nauwkeurig luisteren naar wat een nieuwe gedachte, een initiatief, een nieuw idee in je hoofd teweeg brengt. En je gevoel zegt dan regelmatig: “mwah hmm, dit is niet helemaal top”. En als je dàt gevoel zou volgen, daarnaar zou luisteren, dan kom je achteraf zeker te weten waarom je idee niet goed was, of in ieder geval bijstelling nodig had.
De integere weg voelt altijd goed.
Integriteit is dus luisteren naar wat er in ons opkomt. Het intuïtieve. Daarnaast gebeurt er van alles in onze denkgeest.
Het redeneren.
Het manipuleren van gedachten en dat we daar af en toe de rem niet op zetten. Zò gaan we vaak de verkeerde kant op en laten we niet-integer gedrag zien. In veel boeken lees je over het ego dat ons stuurt. Het ego houdt ons graag afgescheiden van de ander. Het voelt zich continu bedreigd. Integriteit gaat daaraan voorbij!
Kerstmis, de periode waarin ik dit blog schreef, heeft het imago dat we meer naar binnen keren. Een periode om te erkennen dat we van binnen, diep van binnen, wel weten dat er veel dingen, ook grotere morele kwesties, niet kloppen. En de Christus deed vaak anders. Hij luisterde op het goede moment, op hèt moment zelf en handelde naar waarheid. Als je verhalen leest over zijn leven dan leefde hij integer gedrag. Naar alle mensen toe, ongeacht wie ze waren. En dat spreekt enorm aan, maar tegelijkertijd vinden we dat ook verschrikkelijk moeilijk.
Nou is het jammere dat we dat buiten onszelf leggen, dat we dat ‘echte’ zien bij iemand anders. In de figuur die ik noem, de Christus, maar ook wel in andere mensen om ons heen. En die zetten we dan op een voetstuk – Nelson Mandela om maar bij de actualiteit te blijven, andere beroemdheden, maar ook sommige kinderen doen het enorm goed. Ze zijn een voorbeeld en het lijkt dat het hun gegeven is wonderen te creëren. Maar het is eigenlijk gewoon een heel prettige oefening om te kijken hoever jij kunt komen daarin, waar jij de stapjes kunt maken. Maar daar is wel wat voor nodig. En zoals ik al zei van ja, je moet wel erkennen wat er in je eerste gevoel gebeurt, dat je registreert dat er iets niet klopt en dan je gedrag erop aanpassen. Het lastige dan is dat je uit je comfortzone moet. Er moeten stapjes gemaakt worden die onconventioneel zijn. Die in het sociale verkeer niet altijd voor de hand liggen. Dus we dekken het vaak af in onze afweging: nou ja toe maar, niet zo’n punt van maken, gewoon doen, is niet zo erg. Nee, het is ook vaak niet zo heel erg, maar je mist een kans om integer te zijn. En integriteit leven is denk ik hetzelfde als verlichting. Verlichte personen zijn mensen die principieel de goede dingen doen. En dus de correctie toepassen als dat nodig is.
Ja, ik zei uit je comfortzone, want het is niet zo gemiddeld om je excuses aan te bieden, om een stapje terug te gaan en het dan anders te doen. Dat vraagt zeker met name moed. En ik heb ontdekt, als je dat nou maar doet, als je maar trouw gaat worden aan dat stemmetje en uitvoering geeft aan wat het zegt (in het eerste voorbeeld ga je dus terug om die euro te betalen), dan komt er iets terug van mensen. En dat is altijd: Wat fijn dat je me gehoord hebt. ‘Ja, het is inderdaad zo.’ ‘Ja, het was inderdaad niet oké.’ ‘Fijn dat je de correctie op mij toepast.’ Nou, zo zeggen ze dat natuurlijk niet, maar dat is wel wat ze bedoelen. ‘Fijn dat je de correctie op mij toepast en dat waardeer ik van je. Je hebt mij willen zien’.
Nou, dat geeft zo’n boost, als je dat terugkrijgt. Als je de smaak van integriteit te pakken hebt, dan gaat het ook naar meer smaken, dan ga je het je steeds verder bewust worden en dan moet je haast een beetje uitkijken dat je niet als een soort heilige … Misschien juist omdat het toch voor veel mensen zo moeilijk is. Het is moeilijk om bij jezelf te blijven, op tijd nee te zeggen, op tijd sorry te zeggen. Zelfs niet op tijd maar ín de tijd terug de correctie aan te brengen. Maar het is de mooiste stap naar een vervullend leven, daar ben ik echt van overtuigd.
‘Stay with integrity!’, ik schrijf dat onder mijn offertes. Ik vind dat zware woorden. Elke keer als ik het typ denk ik, zo zo, pfoe, je wil nogal wat uitstralen en je geeft jezelf een grote opdracht. En dat laatste vind ik wel het mooiste van die paar woorden. Om mezelf die opdracht te geven en dat de lezer dat ziet. En die zal waarschijnlijk ook die gedachte hebben van ‘Nou, toe maar, integrity, wel ja.. Die cliënt zal denken, nou dat zijn grote woorden! Maar hij mag het laten zien! En daarmee heb ik een piketpaal geslagen in ons contact, in onze relatie.
En waarom zou je het jezelf zo moeilijk maken? Om een doel te stellen! Wie geen doelen stelt, gaat ze ook nooit halen. Door mij integer gedrag voor te nemen, verplicht ik mijzelf mijn acties te overwegen en de toets in mijn hoofd te laten doorstaan.
Een mens is kwetsbaar.
Soms moet ik erkennen dat het is misgegaan.
Stay with integrity.
Gert-Jan
Geef een reactie