Macht in je relatie.
Partners nemen voortdurend beslissingen op uiteenlopende vlakken. De regeldingen, praktische zaken, uitgaven, wat ze het weekend gaan doen, etc.
Als iemand bijvoorbeeld goed is in het beheren van de financiën, dan zal die partner misschien de meeste inbreng hebben op dat onderwerp. Ook verschillen in het overweg kunnen met polissen, de hypotheek, de belastingaangifte of brieven, tegenover een meer praktisch ingesteld iemand, mogen er zijn. Ieder zijn ding en tot zover prima.
Maar bespreek je de dingen wel? Of is de macht der gewoonte al zo sterk, dat je gewoon maar doet? Of, meer ongewenst, verwacht jij dat je baas bent over ‘jouw’ stukjes? Ik krijg vaak te horen: “Ik heb het opgegeven me daarmee te bemoeien, want ik doe het niet goed. Het moet op zijn termen.” De omgang met de wasmachine en de vaatwasser zijn interessante voorbeelden!
Als een van beiden zich niet gezien voelt, miskend, weggezet, dan gaan samenleven en taakopvatting ongezonde vormen aannemen.
Wie van jullie beslist eigenlijk?
Wat gebeurt er als er tegengas wordt gegeven? Is een van beiden de relatie ‘de baas’ ?
In elke relatie is sprake van een zeker krachtenveld, gezond of ongezond, star eenzijdig, of in balans. Dat kan in alles doorwerken. Een dominante partner, kan zeer onveilig aanvoelen. Is die dominantie nog binnen de perken? Of is er sprake van onvrijheid en onderdrukking? Tijd om de macht over het stuur eens goed onder de loep te nemen, tenzij je dominantie als prettig ervaart.
9 Vragen:
- Macht begint bij jezelf: voel je macht? (niet te verwarren met kracht)
Is dat in balans? Wie is de machtige en op welke vlakken? - Kun je jezelf zijn in de relatie?
Of ben je blij als je partner weg is?
(Ik vind het ook heerlijk hoor om een dagje alleen thuis te zijn. Dat is prima en gezond. Mijn partner denkt daar zo ook over. Voel je het verschil?). - Stel je vaste paadjes af en toe ter discussie? En hoe verloopt zo’n gesprek?
- Wat gebeurt er als je niet voldoet aan de verwachting van de ander?
- Ontstaat er geregeld boosheid, conflict, en kan dat flink oplopen? Worden er dan ‘machtsuitspraken’ gedaan (imponeren, gevolgen, dreigen, …)
- Stel jij bent degene die iets beheert (de belastingaangifte of zo / de weekboodschappen of zo) betrek je dan toch vooraf of achteraf je partner om uit te leggen welke keuzes je gemaakt hebt? Neem je hem mee in jouw overwegingen en keuzes?
- ‘Life is an enrollmentgame’. Is enrollment mogelijk? Lukt het jullie elkaar om de beurt te winnen voor een nieuw plan, activiteit of verandering? Of wordt er altijd ‘een machtwoord’ gesproken?
- Is het machtsverschil nog wel binnen de perken? Welke trucs worden ingezet om gelijk te krijgen en overwicht te handhaven?
- Weet je van binnen dat het tijd is om hulp te zoeken?
Zie je lijnen tussen dit blog en het vorige? Angst in je relatie.
Geef een reactie