Angst in je relatie.
Dit lastige onderwerp gaat over angst in je relatie.
En ja, dat komt veel voor. Laat ik beginnen met de kenmerken van een vanzelfsprekende relatie: openheid, wederzijds respect en ieders autonomie.
Er zijn vermoedelijk ook andere eigenschappen die jouw partner bij voorkeur in jou ziet: betrouwbaarheid, steun, trouw en de hele rataplan. Maar belangrijker is wat jij meebrengt in de relatie.
Ben je starter? Dan zou ik zeggen: zorg dat je goed geworteld bent in jezelf, leer waar je behoefte aan hebt, in welke mate je binding zoekt en waar je gelukkig van wordt. En ben je al ervaren in de liefde, vraag je dan af of deze vragen voor jou (ook na langere tijd nog) beantwoord worden.
Waarom eerst jij? Omdat voldoen aan welke verwachting dan ook een hele klus wordt. Wil je de ander gelukkig maken? Vergeet dat. Dat kan niet eens. Daarom is aansluiten bij jezelf nummer een. Niemand is belangrijker dan jij! Kun je me volgen? Kun je ook zien dat dit de ultieme weg is naar een vervullende relatie? Zoveel mensen zoeken naar het tevreden stellen en houden van hun partner. Het is waanzin, luchtfietserij! Zorg goed voor jezelf alsjeblieft!
Weten wie je bent en wat je wilt, schept duidelijkheid voor de ander. Geen angst in de relatie. Angst gaat niet meer over jou, maar over hoe je op je tenen gaat lopen voor de ander. Het ondergraaft spontaniteit, vreugde en voeding.
Ik ontmoet ze regelmatig: partners die meer dan hun best doen het de ander naar de zin te maken.
De ander niet teleurstellen, voldoen aan verwachtingen, het gevoel hebben verantwoording te moeten afleggen. Maak het elkaar gemakkelijker, zoek naar je behoeften en spreek ze rustig uit!
Hier wat tips om je relatie een gezonde move te geven:
Vraag je steeds af:
- Wat ik zeg of doe, is dat wat ik wil?
- Ik spreek me uit. En zo niet, waarom spreek ik me niet uit? Wat heb ik nodig om me te gaan uitspreken? Ga ik voortaan het risico nemen om me uit te spreken?
- Ik mag er zijn, als heilig uitgangspunt! Als ik er niet echt mag zijn, is er geen ruimte voor gezond partnerschap.
- Partnerschap betekent dat ik open ben, dat ik me uitspreek, dat ik mijn plaats inneem, mezelf uit, risico’s neem en authentiek ben.
- Partnerschap betekent dat ik me open stel voor wat mijn partner zegt en doet. Ik moedig hem aan er te zijn, zich uit te spreken, risico’s te nemen en evenzo authentiek te zijn.
Herken je een van de voorbeelden van angst?
- Alert zijn op verstoringen.
- Gedachten over hoe het straks zal gaan.
- Je verantwoordelijk voelen voor situaties die jouw verantwoordelijkheid niet zijn, of die van jullie samen zijn.
- Een verhaal construeren dat je later kunt gebruiken.
- Leven in toekomst en verleden en niet in het nu.
- Alert worden als je partner iets zegt of doet dat een onbehagen in gang zet (trigger, toon, houding, mimiek, taalgebruik, ..)
- Je partner volgen en ‘preventief’ tegemoet komen (pleasen).
- Of juist jezelf onzichtbaar maken en ‘vluchten’
- ..
Ik raad je aan je ademhaling te observeren. Wordt die hoog en vluchtig, dan gaat, zou je kunnen zeggen, het alarm af.
Er zijn vele situaties waarin angst ons drijft, soms structureel, soms op heel subtiele wijze.
De 123-test is simpel. Kun je deze vragen met ja beantwoorden?
- Ik durf te zeggen dat ik me heel … voel, gewoon zoals het is.
- Ik durf je hulp te vragen om simpelweg naar me te luisteren. “Ik wil wat vragen/vertellen. Zou je daar alleen naar willen luisteren?”
- Ik durf vragen te stellen over seks.
Hier nog een tip voor een veilige start om angst te transformeren in kracht.
Zeg: “Ik vind het moeilijk, maar ik zou graag iets met je bespreken. Dat hoeft niet direct nu.”
Je geeft hiermee aan dat er iets speelt, zonder duidelijk te zijn wat er speelt. Zo kan de ander vast in de luisterstand komen. De inhoud komt later wel. Je hebt jezelf gemeld. Het interne conflict is klaargezet om gezien te worden.
Angstig leven is geen optie.
Welke stap is er voor jou gewenst?
Geef een reactie